Menu
Főoldal
Konditeszt
Hangszórók mérése
Hangszórók mérése 2.
H2000 Retro, a projekt
Eladó dolgaim

Olcsón jót?!

Avagy a H2000 "Retro" hangsugárzó építése közben szerzett tapasztalatok

A koncepció születése

A H2000 alkatrészekkel megépített doboz ötlete akkor fogalmazódott meg bennem, amikor - egy régi Videoton doboz (azt hiszem DC2550) felújítása során - megismertem a Hangszóró 2000 Kft.-t. Amikor tudomást szereztem róla, hogy a régi hangszórók kiváltására lehetőség van újabb, jobb minőségű darabokkal - illetve teljesen újjászületett, termékek is vannak, törekedtem arra, hogy megismerhessem az egész termékpalettát, megkapjam a már akkor "betervezett" dobozhoz szükséges hangszórók kiválasztásához nélkülözhetetlen adatokat. Néhány napon belül tagja lettem a fórumnak is, illetve előtte emailben igyekeztem megszerezni az aktuális adatokat. Meg kell hogy mondjam, a cég egyik erőssége a gyors információáramlás, napokon belül rendelkeztem szinte az összes elérhető hangszóró adataival. A történet itt kezdődik...

Az adatlapokat (és az árlistát) alaposabban átnézve láttam, hogy lehetőségem lesz egy igen olcsó, mégis az átlagos hi-fi hangminőségen messze túlmutató képességű hangsugárzópár megépítésére. Céljaim megfogalmazásánál elsődleges szerepet a hangminőség kapott, így egyértelmű volt, hogy egy teljes méretű, állódobozpárt fogok építeni. További alapvetés volt, hogy a konzervatív audiofil szokásoknak megfelelően a sztereó hangvisszaadásban csak két sugárzónak van helye, így a mélyfrekvenciás tartományok megfelelő leadása is elvárás volt - hogy ne kelljen a rendszert később szub hangsugárzóval kiegészíteni.
A fentiek mellett szem előtt tartottam azt is, hogy az egész konstrukció költségvetése ne legyen irreálisan magas az alapul szolgáló hangsugárzók árszínvonalához képest, így végig törekedtem az egyszerűségre, az olcsó alkatrészekre. Ez - utólag állíthatom - sikerült is, hiszem a teljes projekt költségvetése 25000Ft alatt maradt!

 

Alkalmazott hangszórók

H2000 HA20 1544-484P 200mm-es impregnált papírmembrános mélyközép hangszóró

A gyártó által forgalmazott mélyközép sugárzók közül (legalábbis azok közül, amelyekről akkoriban elérhető volt az adatlap) mindent összevetve a HA20 1544-484 típus látszott a leginkább alkalmasnak a feladatra. Ez a hangszóró tulajdonképpen minden tekintetben megfelel azoknak a követelményeknek, amelyeket én támasztottam célkitűzéseim megfogalmazása során. Egy probléma mégis volt: a terméken található PE porvédő a lehető legfinomabban fogalmazva sem illett bele a tervezett doboz esztétikai megjelenésébe, és egyébként is legalábbis borsódzott tőle a hátam. Pázmándi Lacival folytatott eszmecserénk során egyetértettünk abban, hogy az általam kért mod (az egyedi papír porvédős néhány általa javasolt módosítással, pl. más lengőrendszer, stb.) valószínűleg tovább javíthat a hangszóró amúgy is egészen jó paraméterein. (Kevesebb rezonanciára számítottunk az átviteli sáv felső szélén, ezáltal sokkal nyugodtabb csd-re. Ezek az elvárások aztán maximálisan megvalósultak a mérések alapján.)

A fentebbi ábrán a végleges dobozba épített HA20 1544-484P mért frekvenciaátviteli görbéje látható teljesen "tisztán", mindenféle hangváltóalkatrész nélkül. (A mérések relatív átvitel megfigyelésére alkalmasak, a nominálhangnyomás hibásan szerepel minden ábrán!) A mérés kapuzott, a legalsó releváns frekvencia 705Hz, tehát csak e fölött pontos a mérés. Látható, hogy kb. 1,2kHz-ig növekvő a a görbe - ez a baffle step hatása, ami jelen esetben teljes szépségében, azaz ~6db-lel jelentkezik a keskeny előlap miatt, viszont cserébe nem okoz kiemelést sem 1kHz környékén. Felhívnám a figyelmet  továbbá a jelleggörbe 1,2-3,5kHz-es tartományára: a hangszóró itt -3db-en belül egyenletes átvitelt produkál, mindenféle csúcs és beszakadás nélkül. A könnyű alkalmazhatóságot biztosítja a mintaszerű roll-off (lefutás) is: itt sem láthatunk jelentősebb rezonanciákat. Igazán remek teljesítmény ez egy ~3000Ft-os hangszórótól! (a mérés kb. 100-150 óra járatás után készült)

 

H2000 HG2,5 1544-639/4 (2004) "spexcel mod" impregnált textil dóm magassugárzó

Sajnos rögtön egy olyan hír következik, ami biztosan el fogja kedvetleníteni azokat, akik esetleg máris a konstrukció utánépítésén törik a fejüket. A típusban szereplő "2004" ugyanis a magassugárzó régi sorozatára utal: az említett darabok más mechanikai felépítéssel készültek még, mint a jelenleg azonos típusjelzéssel kaphatók. (Az aktuális termék jellemzőit nem ismerem, azonban Pázmándi Laci szerint igen közel állnak az általam alkalmazott variánshoz, tehát érdemes lehet próbálkozni!)
Ugyancsak a típusjelzésben szerepel a szerénytelen "spexcel mod" jelző" is, ami a Huszti Zsolt által is ismertetett módszert jelenti ebben az esetben: a textil membrán mögötti tér rezonanciáinak csillapítását szolgálja, a vasmagra ragasztott, sütetlen szegélyhabból faragott dóm alakú párnácskával. (Ez az az anyag, amit olyan gyakran csomagolási segédanyagnak használ a H2000 - de valószínűleg egyéb porózus anyag is megfelelő, amennyiben nem foszlékony.) A módszer fényképes illusztrációja megtalálható a H&T 2000 őszi számában, az Altius leírásában. A módszer - bár a frekvenciaátvitelben tapasztalható anomáliákon nem sokat segít, mégis ajánlott, mivel a csd-t viszont szignifikánsan javítja. Az alábbiakban láthatóak a beépítésre kerülő hangszóróról készült mérések.

A fenti mérések (a csd-hez vidd a képre az egeret!) nem egy időben készültek, így látszik némi különbség - a csd javára. A frekvenciaátvitel mérése beépített állapotban, ám teljesen új állapotban, míg a csd kb. 100-150óra járatás után készült. A frekvenciaátvitel itt sajnos nem olyan kiemelkedően lineáris, mint a mélyközép esetében, azonban a hangszóró képességei összességében jók, főleg ha figyelembe vesszük az árat, ami példátlanul olcsónak mondható itthon. Hallgatva meglepően jó ez a hangszóró, de azért elmondható, hogy ez a konstrukció gyengébbik "fele". (Szerencsére a H2000 komoly lépéseket tett a minőség javítása érdekében, ami pl. pagrus darabjain meg is látszik.)

 

Házat a népnek: a doboz tervezése és felépítése

A doboz kialakítását az "nagykönyvnek" megfelelően a mélysugárzó T/S paraméterek mérésével kezdtem. Ezek szinte tökéletesen egyeztek a H2000 által mértekkel. A hangszóró számára a zárt doboz a legmegfelelőbb, ez jár a legkevesebb kompromisszummal. A doboz mérete nem kritikus, én 30-40liter közé terveztem. A kész doboz végülis a következő külső méretekkel bír (19mm falvastagság, merevítések): 700mmX238mmX260mm, ami kb. 30literes nettó térfogatot jelent. Ennél az ideális kissé nagyobb lenne, de itt kénytelen voltam kompromisszumot kötni a könnyebb elhelyethetőség miatt. A szimuláció szerint f3 48Hz-re adódott, amit a kész sugárzó a mérések szerint túl is teljesít: ~44Hz a valós f3, igaz, nagyobb a csúcs is 75Hz környékén.

A mérés ~0,5cm-ről készült, kb.250-300Hz-ig hiteles.
A doboz két részből áll: a mélysugárzót tartalmazó zárt dobozból, illetve az erre felragasztásra kerülő elemből, melynek szerepe a magassugárzó megfelelő magasságban és a mélysugárzóval azonos akusztikus síkban történő elhelyezése. Nagyon fontos a hangszórók süllyesztett szerelése és a doboz éleinek lekerekítése: ezek elmulasztása elsősorban a magassugárzó esetében problémákat (diffrakciós hatás) okozhat a frekvenciaátvitelben.

 

A doboz "lelke", a hangváltó

A hangváltó típusának megválasztásakor elsődlegesen a magassugárzó tulajdonságait kell szem előtt tartanunk, hiszen - mint korábban említettem - ez a rendszer gyengébbik pontja. Két megoldás kínálkozott (és mindkettő meg is valósult): alacsony keresztfrekvencia és meredeken vágó szűrők (legalábbis a magassugárzó oldalán) vagy magasabb keresztfrekvencia és az alacsonyabbrendű szűrők használatának lehetősége. Hosszas kísérletezés után (Ez kb. fél évet jelentett. Ne feledjük: egy jó mérnök fél óra alatt lineáris átvitelt produkál, de hónapokat küszködik, mire a hang valóban a lehető legjobb lesz!) az utóbbi megoldás mellett döntöttem, mivel a két konstrukció a magas felépítése (tölcsér) miatt közel azonos potenciális hangminőséget hordoz magában, ill. ez lehetővé teszi a minőségi alkatrészek használatát az alacsony költségvetés mellett is.

A végleges megoldás szimulációs alapokon, de empirikus "hangolás" mellett (azaz építesz-mérsz-építesz-mérsz...) alakult ki. A váltó 6db/12db/okt, azaz a mélyközép előtt egyetlen tekercs található, míg a dóm előtt másodrendű váltót és egy elég egyedi l-padot találunk.

A mélyszekció:

A magasszekció:

(Tekercsek mellett azok DCR-je, azaz egyenáramú ellenállása látható "ellenállás" formában!) Nagyon fontos, hogy a mélysugárzó előtt jó minőségű légmagos tekercset alkalmazzunk, melynek huzalátmérője legalább 1,5mm. Ez a konstrukció hangminőségét alapvetően befolyásolja. A hangváltó többi alkatrészeként én kommersz termékeket alkalmaztam: 6,8uF Remix fóliakondi, 2,7 II 4,7ohm huzalellenállás. Ezeket érdemes lehet (én is tervezem) minőségi darabokra cserélni, hiszen kevés alkatrészről van szó, így "olcsón megússzuk" az átalakítást.

update: a mélyszekció előtti tekercs légmagos, 1,35mH-s 2%-os tűréssel, 0,5ohmos DCR-rel. A magas előtt az l-pad  változott: egy 4,7ohmos ellenállás található a magassal és a 2,7ohmos ellenállással párhuzamba kötve! A mérések a végleges állapotot mutatják.

A hangsugárzó képességei

A fentebb leírt konstrukció hangminősége messze túlmutat árcéduláján (25E Ft + kb.10-15 óra munka). Az árkategóriában megszerezhető sugárzókkal összevetve (Preludiumok, régi Videoton dobozok, olcsóbb nyugati típusok, stb.) számottevően jobb hangot hallunk, "bolti" viszonylatban olyan 70-140E Ft/pár kategóriába sorolható. Kiemelkedő tonális egyensúlya van, amelyből egészen a legmagasabb hangerőszintekig nem zökken ki. Halk zenélésre is alkalmas, bár igazi formáját kellemes szobahangerőn hozza. Remek makro- és mikrodinamikával rendelkezik és kategóriájában egyedülállóan eszköztelen megszólalással varázsol elénk döbbenetesen széles színpadot. Bár e színppad mélysége nem a legnagyobb, amit hallottam, így is tökéletesen képes minket teljesen a zene hatása alá vonni. Talán ezzel meg is találtuk a rendszer legerősebb pontját, hiszen a térleképzés, ill. a hangok  elszakadása a dobozoktól valóban döbbenetes: sötét szobában hallgatva egyszerűen képtelen a hallgatóság a sugárzókat lokalizálni, csak hangszerek vannak. Zenei stílusokban sem válgatós: gyakorlatilag mindennel jól szól, ami nem áll ordító ellentétben alapvetően nyugodt, lágy jellemével.
Következzenek a mérések, melyek nagy felbontásúak, simítás nélküliek (!)

Frekvenciaátvitel

Tranziensátvitel

CSD
(a közölt váltó, ill. az egeret fölhelyezve az alternatív 18db/okt)

Láthatjuk, hogy a hangsugárzó képességei mérve is igazolják minőségüket, hiszen minden tekintetben legalább jó eredménnyel "szerepel" a konstrukció.

/Papp József (spexcel)

 


Webdesign: spexcel / Papp József